Sağlıklı Saçların Sırları

Sağlıklı Saçların Sırları

Sağlıklı saçların sırları hakkında bilgi verelim. Düzleştiriciler, rüzgara maruz kalmakla, yanlış bakım ürünlerini kullanmakla saçlarımıza zarar veriyoruz, kırıyoruz. E vitamininin ve ampullerinin ya da maskelerin saçı getireceğini zannetmek bir yanılgı. Çünkü saç kökten beslenmektedir. Siz ne yerseniz saçınız da onunla beslenir ve büyür. Doğru ve sağlıklı bir beslenme şekli güçlü ve güzel saçlarınızı beraberinde getirir. Güçlü ve parlak bir saç, saç derisinin ve kökünün sağlıklı olmasıyla bağlantılıdır.

Sağlıklı Saçların SırlarıSağlıklı saçların sırları ve bilinmeyenleri!

Saçın sağlığı ve büyüme/uzama hızı cinsiyet, etnik köken, genetik faktörler, yaş, ve yaşam tarzına (beslenme, sigara vs.) göre değişmektedir. Normalde saç kılı her ay 1 cm uzayacak şekilde maksimum büyüme sağlar. 15-30 yaş aralığı saçların optimal   yaşlardır. 50-60  yaşlara doğru saç uzama hızında azalma gözlenmeye başlar. Genetik ve sağlık durumları da saç sağlığını etkiler. Yani saçın derinin altında kalan foliküllü bölümü gözle görülen kısım,  yüzeyde olan kısım  (gözle görülen saç kılları)ise ölü kısmıdır. Canlı kısım, kan yoluyla besin maddelerini alarak canlı kalmaktadır. Kullanılan saç bakım ürünleri (şampuanlar,  vs.) yüzeye etki edilecek  saçın uzama hızını anlamlı bir şekilde etkilemezler.

Stres, ilaçlar, travmalar, tıbbi durumlar, ağır metaller, sigara, beslenme hataları gibi bazı faktörler saçı olumsuz etkilemektedir. Çünkü saç sağlığını ve büyüme hızını kötü alışkanlıklar etkilermektedir. Besin yetersizlikleri (anoreksiya nervoza, çinko eksikliği vs.) ve hormonal dalgalanmalar (menopoz, polikistik over, vs.) saçın büyüme hızını azaltmaktadır. Malütrisyon (yetersiz beslenme), konjenital kalp hastalığı, kas hastalığı, malignite, alkolizm, kronik hastalıklar da saçın renginin değişmesine, saçların zayıflamasına veya saç kayıplarına neden olabilir. Besin eksiklikleri ve sağlıksız bir beslenme şekli olan kişilerde kuru, mat/ donuk saçlar, saç dökülmelerinde eğilimin fazla olduğu görülmektedir.

Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyor musunuz?

Beslenme planının protein, meyve, sebze, tahıl ve ürünler ve yeterli ölçüde yağ içermesi gereklidir. Balık ürünlerinde bulunan omega 3 yağ asitlerinin saç diplerine faydası vardır. Ayrıca protein, B13  ve demir saç renginin matlaşma oranın artmasını ve kafa derisinin kurumasını önlemektedir. Bu düşünülerek haftada en az iki kere balık tüketilmesi saç sağlığı için gereklidir. Koyu yeşil sebzelerin, içerdikleri A ve C vitaminleri de saçlara doğal güzel bir yumuşaklık sağlamaktadır. Ayrıca antioksidan özelliklerinden dolayı saçlarda yıpranmayı da engellemektedirler.

Vitamin destekleri ve doğal ürünler

A vitamininin hayvansal kaynakları (retinol form); karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta akı  bitkisel kaynakları (karotenoid form); sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdir. C vitamininden zengin besinler; turunçgiller, yeşil biber, çilek  ve patatestir. Baklagiller içerdiği protein ile saçların büyümesini tetiklemektedir. Aynı zamanda da demir, çinko ve biyotin kaynağı olmalarından dolayı saçın sağlıklı uzamasında rol oynamaktadır. Biyotin, saç sağlığı için olmazsa olamayan bir vitamindir. Eksikliğinde saçlarda kırılma ve saç kayıpları gözlenmektedir. Bu nedenle biyotinden zengin besinleri beslenme planınıza almalısınız. Yumurta akı, karaciğer, tam tahıl ve ürünleri tüketilmelidir. Ayrıca soya unu ve maya gibi ürünler de buna örnek verilebilir.

Kuruyemişler içerdikleri selenyum minerali, alfa- linoleik asit ve çinko minerali içermektedir. Bu ürünler ise saç derisi sağlığı için önemlilerdir. UV ışınlar, saçın keratin dokusuna zarar verir. Böylece saçlı derinin beslenmesi azalır. Bütün yağlı tohumlar (fındık,  ceviz), zeytinyağı ve Ayçiçek yağı, E vitamini bakımından gerçekten çok zengindir. Çünkü cildin en üst tabakasında güneş koruyucu etki gösterir, kolajen üretimini harekete geçirirler. Az yağlı süt ürünleri kalsiyumdan zengin kaynaklardır, kalsiyum saç büyümesi için önemli bir maddedir.